A család és a gyermek (II. rész)

család sétál

Oly sok történetet tudnék kicsi gyerekekről mesélni, főleg amióta bölcsődés korosztállyal foglalkozom. Náluk is sokszor érezhető, hogy ebben a kusza világban nem kapják meg a számukra oly fontos nyugalmat. Sokszor mondom is a szülőknek, úgy sajnálom őket, mert mi felnőttek is mindig futunk, kapkodunk, időnk, türelmünk kevés, sok inger ér bennünket is nap, mint nap, elfoglaltak vagyunk és a gyerekre kevés idő jut. Sorolhatnám azon akadályokat, amit egy kicsi gyerek nem ért, mert ő ösztönös. Az ő kis világában a család, a törődés jelenti a biztonságot, a vele való foglalkozás segíti fejlődését. Mi felnőttek viszont (tisztelet a kivételnek) sokszor nem tudunk a gyerekre hangolódni, hiszen a sok nehézség, ami ér bennünket, sokszor felemészt, fáradtak vagyunk, nem tudunk kikapcsolni.

A család és a gyermek (I. rész)

csalad_kep

Tudjuk, egy gyermekre a család van a legnagyobb hatással, hiszen a család elsődleges közeg, amely körülvesz minket. Kulcsfontosságú szerepe ugyan az anyának van, de fontos az apa jelenléte is, a szülők egymás iránti tisztelete, ami alapot ad a gyermek személyiségének fejlődéséhez, hiszen a meleg környezet és az otthon hangulata a gyermek emlékeibe mélyen beleivódik.

A családi boldogság kitartást és kudarctűrő képességet igényel. A mai felgyorsult világban, ahol egyre kevesebb idő marad, ahol nap, mint nap kihívásokkal kell megküzdeni, egyre nehezebb megteremteni és biztosítani egy egészséges egyensúlyt. Nehezíti ezt az is, hogy egyre több a külön élő szülő, ami a gyermek életében komoly terheket, lelki kavarodást, érzelmi törést okozhat. Mindazonáltal egy hiányos családban felcseperedő gyereknél is mindkét fél jelentősen hozzá tud járulni a gyermek fejlődéséhez, hiszen a szülővel való kapcsolatunk mély nyomot hagy elkövetkező életünkre. 

Milyen egy “jó” bölcsőde?

Úgy gondolom egy bölcsőde keresésének lényege, hogy olyan helyet válasszunk, ahol a gyermek “gyermek” marad és nem a különböző megtervezett napi programok kapnak fő szerepet.

Egyre több bölcsődénél olvasni, hogy plusz fejlesztéseket és akár nyelvtanulást biztosítanak a gyermek számára. A bölcsődés korosztály azonban 1 – 3 éves közötti gyerek, akinek az a feladata, hogy kis gyerek legyen!

Beírassam a gyermekem bölcsődébe?

kindergarten_playing

Sajnos nagymamámat nem ismerhettem meg, mielőtt megszülettem, elhunyt. Hagyott az akkor velem állapotos anyukámnál azonban egy naplót, s kérte, hogy 16 éves koromban adja át nekem. Mintha csak tudta volna, hogy anyukám egy lánygyermeknek ad majd életet. A napló első oldalán a következő sorokat írta:

“Ne siess nagylánynak lenni, boldogok a gyerekek, kívánom, hogy labdázni is csak ezután tanulj meg”

S milyen bölcs gondolat volt e mondat.

Bemutatkozó: Kezdődik a blog

csuryzsuzsanna

Csúry Zsuzsanna vagyok, a Kópévár bölcsőde megálmodója. Azért használom a megálmodás szót, mert mindig érdekelt a kicsi gyerekek világa. Betekintést akartam kapni, hogyan kell átsegíteni őket nehézségeiken, elfogadni őket amilyenek, dicsérni, amikor szükséges, türelmesnek lenni, átölelni, szeretni, tudni bocsánatot kérni – ha kell -, tanulni tőlük és még sorolhatnám…

Először egy olyan játszóházat hoztam létre, ahol a gyermekek önmagukat segítik mozgásukban, kreativitásukban, ahol önfeledten játszhatnak, gyermekek maradhatnak. Egy jó pár év elteltével a szülők kérdésére, “miért nem gondolkodom bölcsődében, óvodában” hiszen látják a gyerekekhez való viszonyom. Rájöttem: miért is ne?